Bemutatkozás Aktuális Meseterápia Művészetpszichoterápia Megjelent írások és előadások Konferencia-előadások Kapcsolat  

 

Elméleti tájékoztatás:
„Ahol a ti kincsetek, ott a szívetek is” (Lukács 12:34)

A Kincskereső Meseterápiás képzés ismereteket nyújt a mesék szimbolikus üzenetéről, önismeret-fejlesztést szolgáló aspektusukról, gyógyító hatásukról, a mesehősök által szimbolizált megküzdési stratégiákról. A mesék választ adnak minden olyan kérdésre és problémára, amellyel életünk során szembekerülünk, a testvérféltékenységtől kezdve a szülőkről való leválásig, az életfeladat, a hivatás megtalálásáig és a párválasztásig.
A képzés célja népmesék elemzésének segítségével felismerni és átélni a személyiségfejlődés egy-egy állomásához kötődő kríziseket és komplexusokat. A mesék analógiájára megoldást találhatunk bennük személyes problémáinkra. Szimbolikus üzenetük meghallása hozzásegít az egyes fejlődési állomásoknál történő elakadás felismeréséhez és feloldásához.
Módszerdemonstráció:
Az átmeneti korhoz kötődő krízisek és komplexusok megjelenése a mesékben.
A lány fejlődési útja: például a Piroska és a farkas(gyeremekkor), Holle anyó (korai serdülőkor), Hófehérke (serdülőkor), Napleánya (késő serdülőkor), A kis vadrózsa (korai ifjúkor), Világszép Ilonka (ifjúkor) című mesékben.
A fiú fejlődési útja: például a Jancsi és Juliska (gyermekkor), A kiskondás (serdülőkor), Az égigérő fa (korai ifjúkor), A Merse kút meséje (ifjúkor), Rózsa királyfi (fiatal felnőttkor), című mesékben.

A meséket ábrákkal, táblázatokkal demonstráljuk, majd közösen elemezzük.

A MESE GYÓGYÍTÓ EREJE (PDF)>, Zöld újság, 2007. Az interjút készítette: Maczkay Zsaklin
A MESÉK VILÁGA, Képmás (DOC)>, 2008. Az interjút készítette: Maczkay Zsaklin

Mi a meseterápia?
Az olvasható dokumentumok PDF formátumúak, megtekintésükhöz
Adobe
Acrobat Reader szükséges.
Innen ingyenesen letölthető.